Fredag 6. februar var nærmere 50 landskapsingeniører samlet til fagdag på Scandic Hotel, Helsfyr. Både studenter og landskapsingeniører i jobb møtte til spennende foredrag, årsmøte og god stemning. Vi i styret er svært glade for det store oppmøtet og de ytterst relevante foredragene for nettop vår yrkesgruppe.

IMG_0602IMG_0607 (6)


Lars Berge
, landskapsingeniør hos Statens Vegvesen åpnet dagen med å prate om utfordringer som byggherre i forhold til dårlig datagrunnlag, bruk av konsulenter og beskrivelser som ikke er gode nok. Et meget bra og interessant innlegg, som tar opp høyst aktuelle problemstillinger med tanke på fremdrift og økonomi i prosjekter.

Andre mann ut var Bernt Greni, landskapsarkitekt fra Drammen kommune. Greni hadde et livlig foredrag om utvikling fra industri til bolig, fra planer til prosjekt og produkter som ikke holder mål. Innholdet i innlegget er for oss landskapsingeniører viktig å ta med oss i vår arbeidshverdag. Det handler om å se helheten og mulighetene i prosjektene, ikke minst være bevisst når det kommer til valg av produkter og at vi faktisk har litt preferanser på produkter. At vi forholder oss til løsninger som ikke holder mål, og kan tipse om dette i prosjektene vi er involverte i.

Rene Helmut Kierstein, Overingeniør i Statens Vegvesen sitt foredrag om natursteinsprodukter var for mange av oss en tankevekker. Det er ikke bare utseende på steinen man skal tenke på når man bestiller stein til prosjekter. Hvilken bøyestrekkfasthet har steinen, hvordan er trykkfastheten og vannabsorpsjonen og ikke minste bestandighet mot frost og salt. Disse kvalitetene kan bety forskjellen på suksess eller fiasko i et anlegg. Når man har så betydelige kvalitetsforskjeller på naturstein er det viktig at vi ikke bare ser på prisen når vi skal bestille steinen. Arbeiderne kan gjøre så godt arbeid som overhodet mulig, men dersom steinens kvalitet er for dårlig eller at man har valgt feil stein til feil sted holder ikke produktet mål. Vi får da avskallinger av hjørner og sprekker og lignende. Det er samtidig også viktig at vi landskapsingeniører tar ansvar for at arbeider med naturstein utføres korrekt!

Bent S. Kverme, Senioradvokat Codex Advokat Oslo AS avsluttet vår supre fagdag på en glimrende måte. Det er alltid en utfordring når siste mann skal ha foredraget sitt. Følger folk med eller sitter de og halvsover? Ingen sov eller holdt på med andre ting, hele salen rettet sin oppmerksomhet mot Bent! Foredraget til Kverme om at det er de enkleste tingene, det som regel bommes på i forhold til entrepriser og kontrakter var kanskje uventet for mange av oss. En skulle tro at det var de mer krevende tingene man bommet på. Bent tok opp dette med viktigheten av å velge riktig entrepriseform ut fra hvilket prosjekt man har og ut fra hvordan man ønsker at prosjektet skal styres. Like viktig var hvilken type kontraktsform man gikk for! Et godt tips på veien som vi fikk var dette med og alltid inngå kontrakter som begge parter er tjent med å ha. At en for eksempel ikke inngår svært dårlige kontrakter med underentreprenører. Da kan man risikere at de ved en hver anledning forsøker å spare inn der de kan, noe som går utover kvalitet. Stor pågang om krav om tillegg vil en også oppleve.

Vi takker alle medlemmer for deltakelse og foredragsholderne for deres bidrag med strålende foredrag!

Styret i NLI!

 Vi takker også sponsorene våre for å gjøre denne dagen mulig!

skaaret logo Thorvaldsen invest as

Strandman_logoannonse_80x34mm m fyrtÜrn 170413-page1  LOGO på rød bunn og grønne rom-page-001

logo-braathen-top   naml(tm)_cmyk_payoff_region øst-page-001

 

  

Storartet NLI fagdag med sterkt oppmøte!
Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *